Dr. Cristina Ciovîrnache
Lector asociat, Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai
Obiective generale: Cursul urmărește familiarizarea participanților cu scrierea și sistemul fonetic, lexical și gramatical al limbii persane moderne și dobândirea competențelor elementare de comunicare în limba persană. Noțiunile teoretice vor fi consolidate prin exerciții de gramatică, aplicații practice, traduceri și conversații bazate pe texte scrise sau materiale audio/video care vor aborda situații de comunicare variate, precum și teme de cultură persană (literatură, istorie, artă și civilizație, societate etc.).
Structura cursului:
1-3. Prezentare introductivă; alfabetul persan; exerciții de scriere, transcriere, pronunție; formule simple de salut, de despărțire, scuze, mulțumiri etc.
4. Recapitularea alfabetului și probleme de ortografie; pronumele personale și demonstrative; numerele de la 1 la 100; structuri conversaționale de bază.
5. Structura propoziției; verbul copulativ „a fi” și verbul „a avea”; particule interogative; formule de prezentare și informații personale (vârstă, ocupație, naționalitate etc.)
6. Substantivul (categoria determinării și nedeterminării, pluralul); exprimarea timpului și calendarul (zilele săptămânii, lunile, anotimpurile, sărbătorile iraniene).
7: Adjectivul și adverbul (clasificare, grade de comparație); izafetul și lanțurile izafetice; descrieri (trăsături fizice și de caracter, orașul, locuința etc.).
8. Pronumele enclitice și exprimarea posesiei; relații de familie; recapitulare.
9. Sistemul verbal persan, formarea și utilizarea preteritului; la cumpărături, la piață / supermarket / bazar.
10. Formarea și utilizarea indicativului prezent; activități cotidiene, petrecerea timpului liber, hobby-uri.
11. Imperativul; orientarea în oraș, solicitarea și oferirea de informații.
12. Subjonctivul prezent și verbele modale; la restaurant/ceainărie/cafenea, bucătăria iraniană (feluri de mâncare, băuturi, gusturi).
13. Imperfectul; relatarea unor evenimente trecute (acțiuni, experiențe personale, întâmplări vizionate/citite).
14. Participiile verbale și perfectul simplu; în călătorie – mijloace de transport, cazare, documente de călătorie etc.
15. Subjonctivul trecut; exprimarea opiniilor, intențiilor, dorințelor, temerilor, presupozițiilor.
16. Diateza pasivă; verbele impersonale cu pronume enclitice; la medic – părțile corpului, sănătate, boli, stări și senzații.
17. Mai mult ca perfectul; instituții, autorități și servicii publice (la bancă, poștă etc.); sistemul politeții în limba persană (ta’arof).
18. Timpul viitor; exerciții, dialoguri și texte cu tema „planuri de călătorie în Iran” (obiective turistice, elemente geografice, repere culturale).
19. Elemente de sintaxă a frazei și principalele tipuri de propoziții subordonate; redactarea de scrisori/e-mailuri.