DESPRE NOI

  • Foto: Socrate și discipolii săi - ilustrație la Mukhtār al-Ḥikam de al-Mubashshir Ibn Fātik’s (sec. XI); Muzică: Dead Can Dance - Saltarello

Centrul de Studii asupra Orientului Mijlociu și a Mediteranei este o unitate de cercetare interdisciplinară creată în 2016, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ce studiază aspectele istorice, politice, culturale, religioase, economice din Orientul Mijlociu și spațiul mediteranean, din Antichitate până în perioada contemporană.

Centrul propune o platformă instituțională care să promoveze și să stimuleze dezvoltarea, în România, a studiilor și cercetărilor asupra acestor regiuni, facilitând cooperările științifice și educaționale la nivel internațional, în special cu partenerii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Preocupările Centrului vizează o arie geografică largă, ce acoperă Mediterana de Sud și de Est și Orientul Mijlociu, incluzând Afghanistan și Pakistan, precum și conexiunile culturale și geopolitice ale acestui areal cu vecinătățile sale: Africa subsahariană, Europa, Caucaz, Asia Centrală, subcontinentul indian.

În plus față de obiectivele sale științifice, Centrul este deschis spre cooperări cu parteneri din sfera publică și privată, organizații non-guvernamentale, societatea civilă, media etc. pentru a facilita cunoașterea realităților culturale și sociopolitice din Orientul Mijlociu și Mediterana de Sud și a programelor și oportunităților de colaborare cu aceste regiuni.